Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

1 juli 2025. | Nr. 399 | Jetje kijkt terug op de komkommerplaag

 

1 juli 2025.  | Nr. 399 | Jetje kijkt terug op de  komkommerplaag

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen

De komkommerplaag

Mijn ouders hadden vroeger een moestuin. Dat kwam regelmatig voor. De huizen hadden meestal een redelijk grote tuin, zeker in verhouding tot de moderne vinexlocaties. En er werden allerlei soort groenten gekweekt. Bonen in verschillende soorten, bietjes, uien, wortelen, sla. Het was er allemaal. En natuurlijk de aardbeien, frambozen en bramen waar allerlei sauzen en sappen van werden gemaakt. In een zeker jaar werden daar een aantal komkommerplanten aan toegevoegd. 

En die voelden zich kennelijk in onze tuin erg thuis, want die gingen absurd aan het groeien. "Je zag ze groeien," zeggen tuiniers wel eens onder elkaar. Hier zou je gedacht hebben dat het inderdaad zo was. Lange ranken slingerden zich de hele tuin door en op een gegeven moment kwamen er komkommers aan. Veel komkommers. Heel veel komkommers. 

 En omdat we ze met het gezin niet snel genoeg weg konden eten werden het grote komkommers. Hele grote komkommers waar de huidige sneue magere modelletjes van de supermarkt bij in het niet zonken. Weggeven dus maar. De hele buurt at komkommers. Er is nooit meer één komkommerplant in de tuin geweest. Het was een éénmalig experiment dat in de familie bekend stond als de komkommerplaag.  

En nu is het dan ook nog de dag van de komkommer. Vast bedacht door iemand wiens tuin er nooit door overwoekerd is. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag:


 1. Komkommers kunnen lekker woekeren in je tuin;


 2. Zoals zoveel dingen moet je ook kansen zelf maken;

  3. Noorbeek is een klein maar leuk plaatsje in Zuid Limburg.



De komkommer: Een verfrissende groente met veelzijdige kracht


De komkommer is een van de meest gegeten groenten ter wereld – knapperig, fris en geliefd in salades, op brood of zelfs in drankjes. Maar deze ogenschijnlijk eenvoudige groente heeft meer in zijn mars dan je op het eerste gezicht zou denken.




Wat is een komkommer?

De komkommer (Cucumis sativus) is een eenjarige plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), waar ook courgettes, meloenen en pompoenen toe behoren. De vrucht is langwerpig, groen en heeft een dunne, eetbare schil. Binnenin zit zacht vruchtvlees met kleine zaadjes. Hoewel we hem vaak als groente beschouwen, is de komkommer botanisch gezien eigenlijk een vrucht.



Herkomst en geschiedenis

Komkommers stammen oorspronkelijk uit Zuid-Azië, waar ze al meer dan 3.000 jaar worden geteeld. Via handelsroutes verspreidde de plant zich naar het Midden-Oosten, Afrika en uiteindelijk Europa. In Nederland is de komkommer al eeuwenlang populair en wordt hij zowel in kassen als in volle grond geteeld.


Gezond en hydraterend

Komkommers bestaan voor ongeveer 95% uit water, waardoor ze perfect zijn om het lichaam gehydrateerd te houden – vooral op warme dagen. Maar er is meer:

  • Laag in calorieën: Ideaal voor mensen die op hun gewicht letten.



Culinaire veelzijdigheid

De neutrale, frisse smaak van komkommer maakt hem een ideale basis voor talloze gerechten:

  • Rauw in salades of op broodjes.

  • Ingelegde komkommers (augurken) voor een zure, pittige twist.

  • In warme gerechten in sommige Aziatische keukens, waar komkommer wordt gestoofd of gewokt.


Meer dan alleen voeding

Komkommer wordt ook vaak gebruikt in de cosmetica, vooral vanwege het verkoelende effect op de huid. Schijfjes komkommer op de ogen zijn een klassiek huismiddeltje tegen wallen en vermoeide ogen. Komkommerextract zit bovendien in veel verzorgingsproducten, van gezichtsmaskers tot aftersun lotions.




Komkommer in de volksmond

De term "komkommertijd" wordt in Nederland en België gebruikt om de rustige zomerperiode aan te duiden waarin er weinig nieuws is – een tijd waarin zelfs komkommers het nieuws kunnen halen.



Tot slot

De komkommer is meer dan een simpele saladegroente. Hij is gezond, veelzijdig, verfrissend en speelt zelfs een rol in onze taal. Of je hem nu rauw eet, verwerkt in een gerecht, of gebruikt in je schoonheidsroutine – de komkommer is een echte alleskunner.
 




Wacht niet op kansen, creëer ze


In de moderne wereld van vandaag is er een veel voorkomende misvatting dat succes en vooruitgang afhangen van het wachten op de juiste kansen. We geloven vaak dat het geluk en de omstandigheden de sleutel zijn tot het behalen van onze doelen. Het is echter belangrijk te beseffen dat we niet passief moeten afwachten op kansen die mogelijk niet komen. In plaats daarvan kunnen we zelf kansen creëren en actief onze eigen weg banen naar succes.




Kansen creëren begint met actie


Het creëren van kansen begint niet met wachten op het perfecte moment, maar met het nemen van actie. Het is makkelijk om te denken dat de omstandigheden eerst ideaal moeten zijn om te beginnen. Echter, de realiteit is dat elke stap die we zetten, hoe klein ook, ons dichter bij onze doelen brengt. Door voortdurend vooruit te gaan, zelfs als we niet zeker zijn van de uitkomst, openen we de deur naar nieuwe mogelijkheden.

Wanneer we actie ondernemen, vergroten we onze zichtbaarheid en stellen we onszelf bloot aan meer kansen. Of het nu gaat om het starten van een nieuw project, het verkennen van nieuwe netwerken of het ontwikkelen van een nieuwe vaardigheid, elke daad die we verrichten creëert de mogelijkheid voor iets nieuws. Het is door het doen van kleine dingen dat we ruimte maken voor grotere mogelijkheden om zich voor te doen.

Verandering begint van binnenuit


Om kansen te creëren, moeten we eerst onze mindset veranderen. Als we denken dat kansen iets zijn die we moeten “vinden” in plaats van iets dat we zelf kunnen creëren, blijven we vaak passief. We moeten ons realiseren dat kansen niet altijd voor de deur staan te kloppen, maar dat we ze zelf kunnen vormgeven. Dit betekent dat we actief onze eigen toekomst moeten plannen en het pad uitstippelen dat ons naar succes zal leiden.

Een belangrijke factor bij het creëren van kansen is zelfvertrouwen. Als we geloven dat we in staat zijn om iets te bereiken, zullen we sneller bereid zijn om de benodigde stappen te zetten. Het vertrouwen in onze eigen vaardigheden en het durven nemen van risico's zorgt ervoor dat we kansen niet alleen herkennen, maar ook creëren.

Netwerken en relaties


Een ander belangrijk aspect van het creëren van kansen is het opbouwen van sterke netwerken en relaties. Kansen ontstaan vaak niet in isolatie, maar door samen te werken met anderen. Het leggen van contacten, het onderhouden van relaties en het delen van ideeën kan nieuwe deuren openen. Als je waarde toevoegt aan de mensen om je heen en een netwerk van steun en inspiratie creëert, zullen kansen zich vanzelf aandienen. Dit kan door je expertise te delen, anderen te helpen of simpelweg je tijd en energie in een gemeenschappelijk doel te investeren.

Leren van falen


Het creëren van kansen vereist ook de bereidheid om te falen en van fouten te leren. Soms leidt een mislukking tot nieuwe inzichten die we anders niet hadden opgedaan. In plaats van falen als een eindpunt te zien, kun je het beschouwen als een kans om te groeien en een nieuwe weg in te slaan. Het stelt je in staat om je  strategieën te herzien, nieuwe benaderingen te proberen en uiteindelijk succesvoller te worden. Het belangrijkste is om door te gaan, zelfs wanneer het moeilijk wordt.

Conclusie:


In plaats van te wachten op de perfecte kansen, kun je leren om ze zelf te creëren. Dit begint met het nemen van actie, het ontwikkelen van een positieve mindset en het opbouwen van sterke netwerken. Kansen zijn vaak het resultaat van vastberadenheid, doorzettingsvermogen en de bereidheid om risico's te nemen. Als je jezelf omarmt, vertrouwen hebt in je eigen capaciteiten en actief werkt aan het bereiken van je doelen, zal je kansen vanzelf ontstaan. Wacht dus niet op het perfecte moment – creëer het zelf.







Noorbeek in Zuid Limburg

Noorbeek is een charmant, typisch Zuid-Limburgs kerkdorp dat met zo’n 1.100 inwoners behoort tot de gemeente Eijsden‑Margraten. Het dorp ligt enigszins verscholen in het dal van de Noor – een beekje dat net boven het plaatsje Wesch ontspringt, bij de oude wasplaats die nog altijd gezichtsbepalend is. 

 



Rondom de Sint‑Brigidakerk op d’r Pley, een kenmerkende middeleeuwse kerk uit rond 1500 die nog altijd de sfeer van vroeger ademt, is het oude dorpsgezicht beschermd. 




Het dorp kent sterke tradities: De jaarlijkse Dennenhaling (‘Denhalen’) rond Sint Brigida, die al sinds 1634 gevierd wordt en de processie met relikwieën op de derde zondag na Pinksteren geven Noorbeek zijn karakter. De schutterij, harmonie en jonkheid vormen de kern van het verenigingsleven vol levendigheid en saamhorigheid. 

 




De omgeving is een waar paradijs voor wandelaars, fietsers en wijnliefhebbers. Noorbeek profileert zich als ‘wijndorp’ met zeven wijngaarden en een eigen stook‐ en distilleerderij, die streekdranken produceert van druiven en fruit. Noorbeek werd in 2018 zelfs uitgeroepen tot eerste “icoonlandschap” van Nederland, dankzij het zorgvuldig behouden landschap met terrassen, hagen en holle wegen.


 


Morgen in Jetje's dag
Ik weet het nog niet. Maar morgen weet ik het beslist wel.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op  X, het voormalige Twitter te vinden 

En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Een nieuwe eend in de bijt is bluesky

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts